Шкідливої добавки
не буде у молочних продуктах, солодощах та дитячому харчуванні.
Протягом
наступного місяця у сесійній залі планують розглянути законопроєкт № 6068 щодо використання гідрогенізованої
пальмової олії у харчових продуктах.
Народний депутат
та член аграрного комітету ВР Дмитро Соломчук розповів, що олія не лише згубно
впливає на здоров’я українців, але й на економіку всієї країни. Зокрема на фермерство.
У 2015 році постачання «пальми» до України з Індонезії та Малайзії зросло із 70
тисяч до 200 тисяч тонн на рік.
За словами
нардепа це стає перешкодою для вітчизняних аграріїв, зокрема олійників. Адже,
якщо за рік з гектара соняшників можна отримати 600 л олії, то пальма дає 3
тонни, до того ж два рази на рік. Тому саме її використовують у продуктах, попри
суттєву шкоду для здоров’я, повідомляє Darnytskyi.kiev.ua з посиланням на Agrotrend.
До слова, в
Україні зареєстрували законопроєкт №5148 від 23.02.2021 «Про внесення змін до
деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що
споживаються дітьми». Він передбачає заборону використання пальмової олії у
харчових та молочних продуктах, та в дитячому харчуванні.
Основні завдання цього законопроєкту:
- заборона
використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
- заборона
використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих - рослинних
жирів (кунжут, льон, глютен) у дитячому харчуванні;
- заборона
використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські
вироби: шоколад, морозиво тощо);
- штрафні санкції
за порушення;
- чітке та
зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.
0 коментарі:
Дописати коментар